Tijdens de Corona thuiszitten is ook maar saai. Sinds de horeca weer open is, kan je eindelijk weer de deur uit. Maar ga je dan naar het buitenland? Veel landen zijn voorzichtig met het toelaten van toeristen en ook daar gelden bepaalde regels. Wat is er dan leuker om in eigen land een dagje weg te gaan? Nederland heeft veel meer te bieden dan je denkt. In deze blog lees je 10 tips voor een leuk dagje weg in eigen land.
Note: lees van te voren wat wel/niet open is tijdens de Corona-periode en wat daarbij de voorwaarden zijn.
Alpaca overnachting
Altijd al een Alpaca willen voeren? Sterker nog, bij willen slapen? Echte Alpaca liefhebbers kunnen nu een heuse Alpaca-overnachting boeken. Deze unieke ervaring beleef je in Tiendeveen, Drenthe. Je boekt een overnachting met daarbij een Feed & Greet, aaneensluitend met een heerlijk diner. Voor de nacht kun je kiezen tussen een overnachting bij de Alpaca’s of bij de stalkamer in het nachtverblijf. In de ochtend krijg je een goed verzorgd ontbijt waarna je nog een wandeling maakt met de Alpaca’s.
Wie wil dit nu niet?! Mocht je meer willen weten, kijk dan eens op Origineelovernachten.nl.
Amsterdam
Een dagje weg naar Amsterdam is altijd de moeite waard, het is niet voor niets onze hoofdstad. Amsterdam leeft en bruist, je hebt alle winkels die je kunt bedenken, mooie parken en veel musea met Nederlandse historie. Kortom, voor Amsterdam kan je ook een aantal dagen tellen om te bezoeken. Tenminste als je niet uit de buurt van Amsterdam komt.
Zo moet iedereen toch eens in zijn leven het Rijksmuseum of het Anna Frank Museum hebben bezocht, ook als je niet van musea houdt. Na een stuk slenteren door de stad kan je terecht voor een lekkere hap in de Foodhallen of bijkomen in het Vondelpark. Mocht je nog nooit in Amsterdam zijn geweest, dan is Amsterdam een must om te bezoeken. No excuses!
Vesting Bourtange
Ben je benieuwd hoe het leven er uitzag in 1742? Boek dan een dagje weg naar Vesting Bourtange, in de provincie Groningen. Hier ervaar je een indrukwekkende reis door de geschiedenis van Groningen.
Bourtange is gebouwd vanaf 1577 en was tussen 1593 en 1851 was Bourtange een belangrijke vesting. In de 16e eeuw hadden onze voorouders de grondwaterstand nog niet onder controle. Hierdoor was de helft van Groningen en Drenthe bedekt met onbegaanbare moerassen. Slechts op enkele plaatsen waren de moerassen te belopen, waarop één van die plekken Bourtange zou ontstaan.
Je kan gemakkelijk de hele dag doorbrengen in de vesting door alle activiteiten die wordt georganiseerd. Bezoek verschillende musea, maak kaarsen, kijk hoe een kanon wordt afgeschoten, beleef een schouwspel of volg een cursus Gronings. Genoeg te doen voor jong én oud! Wil je meer weten? Kijk dan op Bourtange.nl
Kazematten en Wadden Center
Nu we toch in de geschiedenis van Nederland zitten. In ons eigen Friesland vind je het Kazematten museum, aan de Afsluitdijk. Waar tijdens de meidagen van 1940, de Duitsers de rest van Europa binnen vielen. De Kazematten is daarbij de enige plek van Europa waar de Duitse Blitzkrieg vastliep. Een indrukwekkend verhaal en nog indrukwekkender om het verhaal te beleven in het museum.
In 1939 werden alle mannen tussen de 18 en 35 jaar opgeroepen om het Duitse leger tegen te houden. Zij verlieten hun gezinnen, stopten met werken en maakten zich klaar voor de strijd. 250 mannen kwamen naar Stelling Kornwerderzand, niet wetende dat daar de strijd het hevigst gevoerd zou worden. Ervaar de verhalen door zelf door het open museum te lopen, of volg een rondleiding om alle ins-and-outs te weten. Alle informatie vind je op Kazemattenmuseum.nl.
Ben je uitgekeken in het museum maar heb je nog tijd over? Dan kan je ook het Afsluitdijk Wadden Center bezoeken. Met een interactieve beleefexpositie, over het (over)leven van de Nederlanders in de Delta met het oog op klimaatverandering en zeespiegelstijging. Je kan het ook combineren in een arrangement met het Kazemaaten museum en nog veel meer! Check alle info op Afsluitdijkwaddencenter.nl
Deltapark Neeltje Jans
Van de kustlijn in het noorden naar de kustlijn in het zuiden, wel te noemen Zeeland! De provincie doet zijn naam eer aan, gezien het land letterlijk in zee ligt. Met meer water dan land is Zeeland een eilandenrijk. Waarbij de zo’n 650 kilometer kustlijn langs de dijken, duinen, baaien en dammen kronkelt. Waar je ook bent in Zeeland, binnen een kwartier sta je ergens aan het water!
Het water staat ook centraal in het Deltapark Neeltje Jans, leuk én leerzaam voor jong en oud. Het deltapark ligt aan de voet van de grootste stormvloedkering ter wereld! In de Delta Experience beleef je het verhaal tijdens de watersnoodramp in 1953. Een 4D animatie in panorama waarin je wordt meegezogen in de nacht van 31 januari 1953. Het maakt de rest van het bezoek nog indrukwekkender.
Wanneer je Zeeland inrijdt denk je over ellenlange bruggen te rijden. In principe doe je dat ook, maar wat hieronder schuilt is de indrukwekkende stormvloedkering. Het is zeker de moeite waard om hiervoor een rondleiding te volgen. Door deze stormvloedkering is de kans op een overstroming van 1x per 80 jaar nu minder dan 1x per 4.000 jaar.
Naast de watersnoodramp en het deltawerk is er ook het Bluereef Aquarium Zeeland, met allerlei vissen en schaaldieren. Als je op tijd bent, kan je ook het voeren van de zeeleeuwen zien. Heb je de hele dag? Dan kan je ook een rondvaart boeken voor de Oosterschelde of om zeehonden te spotten. Zie alle informatie en openingstijden op Neeltjejans.nl.
Afrika Museumpark
Geen budget voor een trip naar Afrika? Geen probleem, mede door het Corona-virus is het lastig om op reis te gaan. Gelukkig heeft het Afrika Museumpark hier een oplossing voor. De naam zegt eigenlijk al genoeg. Het is een van de meest unieke musea, waar je alles ontdekt over Afrika.
De basis van het park zijn de traditionele woonvormen die zijn nagebouwd. Zo zie je hoe ze onder andere leven in Ghana, Lesotho, Mali, Kameroen en Benin en hoe hun dagelijks leven eruit ziet. Het buitenmuseum is een decor voor jaarlijks terugkerende festivals, zoals het Keti Koti Festival en het Africa Now Festival. De beste bezoektijd hiervoor is de zomerperiode van mei t/m augustus.
Proef de Afrikaanse sfeer in het 5 hectare grote museum. Wandel langs granzend kleinvee, groenten op de kleine akkers of de inrichting van de huizen in Afrikaanse sfeer. Je leest alles op Afrikamuseum.nl
Utrechtse kastelen
De provincie Utrecht telt maar liefst 669 kasten/buitenplaatsen. Mocht je een kasteelliefhebber zijn, dan kan je dus wel een weekje Utrecht boeken! Het bekendste kasteel is misschien wel Kasteel de Haar. Het bestaat al sinds de 12e eeuw en fungeert nu als museum. Je kan hier rondleidingen volgen, maar er worden ook (culturele) evenementen georganiseerd. Denk aan musicals en kerstmarkten. Het gehele jaar geopend en altijd wel wat te doen!
Ook Slot Zuylen is de moeite waard om te bezoeken. De geschiedenis van Slot Zuylen begint in het jaar 1250 en hiermee één van de oudste kastelen aan de Vecht. Het Slot kent een rijke familiegeschiedenis met invloedrijke bewoners. Sterke vrouwen speelden hierin een prominente rol. Je kan het kasteel bezoeken om zelf een kijkje te nemen of een rondleiding te volgen om het leven van de bewoners te ervaren.
Heb je nog tijd over, dan kan je rond Oud-Zuilen een wandel- of fietstocht maken door de groene omgeving. Nabijgelegen vind je nog een aantal monumenten en musea. Met Utrecht krijg jij de vakantie in eigen land wel gevuld! Kijk voor de zekerheid op Bezoek-Utrecht.nl voor de openingstijden.
Hunebedden
In Drenthe alleen al liggen 52 Hunebedden, waar zelfs de Hunebedhighway is aangelegd waar je langs 47 Hunebedden rijdt. Wist je dat de Hunebedden de oudste monumenten van Nederland zijn? No worries, wij wisten het eerst ook niet. Ze zijn gebouwd van de zwerfkeien die in de IJstijd naar Drenthe zijn meegevoerd.
Het grootste Hunebed van Nederland, vind je in Borger, genaamd D23. Hunebedden hebben namelijk geen naam, maar beginnen met een D eindigend op een nummer. In Drenthe vind je D1 tot en met D54. Inderdaad, 2 meer dan 52. D48 bleek achteraf geen Hunebed te zijn en D33 is helaas afgebroken. De D23 is bijna 23 meter lang.
Je vraagt je waarschijnlijk af hoe ze vroeger die enorme keien wisten te verplaatsen. De loei zware keien werden op hun plek gelegd door boomstammen neer te leggen en de keien daar overheen te rollen. Voor een kei van 20.000 kg kun je wel nagaan hoeveel moeite dit heeft gekost.
Het is dan ook zeker de moeite waard om je onder te dompelen in de Hunebedden. Niet letterlijk natuurlijk, want het blijven grafkamers. Kijk voor meer informatie op Drenthe.nl
Solex rijden
De kans om een brommertocht te maken in zuid-oost Azië is niet meer wat het was met het Corona-virus actief. Wil je toch van de vrijheid genieten op een brommer? Dan is het huren van een Solex wellicht iets voor jou. Je vindt hiervoor meerder aanbieders in Friesland. Zo ook in Sleat (Sloot op zijn Nederlands), het kleinste Elfstedenstadje.
Solex rijden is een belevenis die je bijblijft, met prachtige routes door de bosrijke natuur en kronkelende landschappen. Heb je vrienden of familie die dit ook leuk lijkt? Ook met grote groepen kan je Solexen huren. De echte avonturier kan een Solex rit combineren met luchtbuksschieten of zeilen over het Slotermeer.
Kijk op Solex rijden Friesland voor jouw arrangement op maat.
Heb jij nog tips voor ons of voor anderen voor een dagje weg in Nederland? Let us know!