In Europa heb je een aantal mooie plekken waar je als beginner en gevorderde goed kan surfen. Zo ook in Frankrijk, waar wij een aantal stranden hebben bezocht. In de zomermaanden is het weer lekker en de zee temperatuur prima, maar een wetsuit is geen overbodige luxe. Het is natuurlijk geen tropisch gebied. Langs de gehele westkust vind je tal van mooie surfplekken, voor beginners en gevorderden. Wil je dit altijd al eens proberen of graag weer oppakken? Lees dan hieronder onze surfspots voor beginners (zijn we zelf stiekem ook nog).  

Normandië

Helaas zijn we tijdens onze surftrip niet aan de surfspots in Normandië toegekomen. We hebben meerdere malen gehoord en gelezen dat je ook hier goed kan surfen. Vooral voor beginners is het een goede regio om te oefenen. De golven zijn er wat kleiner en de stroming is minder woest. Staat bij ons in ieder geval nog op het lijstje om af te vinken!

Bretagne

Niets is prettiger om als beginner ook écht als beginner te beginnen. Naast Normandië kan je als beginner ook prima terecht in de regio Bretagne. Het zit bomvol goede surfspots en ligt bovendien niet zo ver van Nederland. De golfen zijn rustig en ideaal om je eerste lessen te volgen. Dit komt doordat de kust uit veel bochten en baaien bestaat, waardoor er altijd goede golven zijn om te pakken. We hebben de plekken Plovan, Penhors en Les Dunes uitgelicht. Maar de surfspots in Bretagne is niet op twee handen te tellen.

Surfen, surf, Frankrijk, France, vakantie, roadtrippen, auto, kamperen, kust, strand, genieten, golven, zon, zee, Bretagne, zuid Frankrijk

Plovan

In het puntje van Frankrijk vind je het rustige Plovan. Een rustig gebied, vlakbij het bekende La Torche. Je kan hier goed surfen door de kleine beginnersgolven. Ideaal als je nog amper surfervaring hebt. Je hebt namelijk veel gebieden in Frankrijk met beachbreak. Waarbij de golf als het ware omslaat op het strand. De pro’s surfen hierdoor heel dicht bij het strand langs, en de beginners spoelen alleen maar aan. Iets waar wij ook achter zijn gekomen…..

Penhors

Rijd iets verder en je belandt in Penhors. Waar je in prachtig helder water kan surfen. De golfen zijn ook hier lekker rustig om te beginnen. De golfen worden namelijk gebroken door het havengebied. Je hebt hier, net als in Plovan en onze andere aanraders, reefbreak golven. Dit zijn de golven die je wilt pakken als beginner. Rustige, kleinere golven die al vroeg breken. Dit geeft je meer tijd om aan je surfskills te werken.

Surfen, surf, Frankrijk, France, vakantie, roadtrippen, auto, kamperen, kust, strand, genieten, golven, zon, zee
Credits: Boardshortz.nl

Les Dunes

Stap weer op en rijd weer wat zuidelijker, waar je uitkomt in het gebied Vendee. Het gebied met de meeste zonneschijn van Frankrijk! Wel zo lekker. In Les Dunes heb je lange, uitgestrekte stranden waar je in alle rust kunt genieten. De golfen zijn ook hier goed te doen voor beginners. Boek een camping aan het strand en loop vanaf daar de zee in. Wat wil je nog meer?

Gironde

Een regio waar je veel surfspots vlakbij elkaar vindt. Dat weten de Nederlanders en Fransen ook, en is daardoor in de zomermaanden druk bezocht. Niet heel gek, want je kan hier heerlijk kamperen midden in de bossen. Lekker koel, mocht je in het hoogseizoen gaan. In Gironde kan je goed surfen in Hourtin, Carcans en Lacanau. Zelf kampeerden we in Carcans en reden we de stranden in de buurt af.

Hourtin

Het meest noordelijke van alle drie surfspots, en het meest rustige qua strandgasten. Toch wel onze favoriete surfspot door minder toerisme en de relaxte surfsfeer die er hangt. Rondom Hourtin en Carcans vind je het meer Lac d’Hourtin waar je je vakantiedagen ook prima kan rondkomen. Je kan er kanoën, zeilen, suppen of gewoon lekker afkoelen in het meer. We hebben zelf meerdere keren aan het meer geluncht, echt een aanrader. Er is altijd wel een plekje waar je in alle rust kan genieten van je baguette met schimmelkaas, in de schaduw. Nice!

Surfen, surf, Frankrijk, France, vakantie, roadtrippen, auto, kamperen, kust, strand, genieten, golven, zon, zee

Carcans

Hourtin was dan wel de favoriete surfspot, maar Carcans was echt nice om te overnachten. Ook omdat Lacanau mega druk is en geen camping te vinden is. Ook hier kan je lekker surfen en is het nog redelijk rustig, zowel beginners als gevorderden.

We sliepen op de camping Huttopia, midden in de bossen en weg van alle drukte. Boek of bel van te voren wel eventjes naar een camping, want in het hoogseizoen kan het hier flink druk zijn.

Surfen, surf, Frankrijk, France, vakantie, roadtrippen, auto, kamperen, kust, strand, genieten, golven, zon, zee

Lacanau en Lacanau-Océan

Lacanau is booming business. Wel is er veel te beleven in Lacanau, let wel: je hebt Lacanau en Lacanau-Océan. Het 2e is waar je moet zijn voor het strand en vanzelfsprekend het surfen. Een camping vinden in de buurt van Lacanau (Océan) is lastig, wees er dan ook vroeg bij. Want de boekingen gaan als een malle hier.

Zelf zoeken we liever de rust op, zoals in Hourtin en Carcans. Man man man konden wel ouder worden…

“NU WE ER TOCH ZIJN”

Pay Basque

Tsja, als je dan toch al diep in Frankrijk zit, kun je net zo goed doorrijden. Dat was ons motto ook en is zeker een aanrader! De golfen zijn prima, zowel voor beginners als pro’s, en het water is warmer én blauwer dan de andere regio’s. We hebben twee mooie spots voor je uitgelicht waar je als beginner goed terecht kunt om te surfen.

Biarritz

Dit is de place to be voor sightseeing én om te surfen! Je moet wel tegen de drukte kunnen, want Biarritz is nogal toeristisch. Ondanks de drukte hangt er een relaxte sfeer. Niet heel gek als een stad bestaat uit een mix van surfers en andere vakantiegasten. Vind je het toch te druk? Gelukkig zijn er in de buurt van Biarritz genoeg andere surfspots :).

De stad zelf is ook leuk om te verkennen om te overnachten. Bovendien loop je zo met een surfplank, vanaf het bruisende centrum, het water in! Een leuk weetje is dat in Biarritz ieder jaar hier de Roxy Pro wordt gehouden. Een wedstrijd voor pro dames op longboards. Dat zegt wel iets over de surfplek ;).

Alles weten over BIarrtiz? Lees dan vooral onze blog met 9 dingen die je gezien/gedaan wilt hebben in Biarritz

Hendaye

Hoe zuidelijke je gaat, hoe dichter je bij de Pyreneeën komt. En ik zal je zeggen, dat is echt een tof uitzicht! Hendaye is zo’n plekje. Geniet van het prachtige uitzicht terwijl je bijkomt van het surfen. Want ja, surfen kan hier ook nog steeds op de mellow golfen. En ja…als je zóver bent gekomen, ga dan vooral nog de Pyreneeën in! Check ook onze blog hierover om meer over te weten.

Surfen, surf, Frankrijk, France, vakantie, roadtrippen, auto, kamperen, kust, strand, genieten, golven, zon, zee
Credits: Boardshortz.nl

Wat zijn jouw surfervaringen in Frankrijk? Of heb jij nog surfspots die wij zijn vergeten? Laat het ons weten 🙂

Naast onze eigen ervaringen hebben wij de lijst aangevuld met tips van de websites:
boardshortz.nl
wiki-vakantie.nl
manify.nl

Geef een reactie