Ben je onderweg naar Midden- of Zuid-Frankrijk en wil je graag de lange reis onderbreken met een overnachting? Dan is Chartres hier een leuke stad voor. De stad heeft een gezellig en knus centrum met een enorme kathedraal in het midden. Geschikt om een nachtje te overbruggen óf 2 nachten om nog wat meer van de stad en omgeving te kunnen zien. Chartres ligt vlak onder Parijs, waardoor je die verkeersdrukte alvast hebt gehad voor het vervolg van de reis. Ook is het redelijk betaalbaar en kent het geen massatoerisme. Lees verder voor een to-do-list voor 2 dagen.

Cathédrale Notre-Dame de Chartres

Het moment dat je de kathedraal in de verte ziet staan denk je al “woow is dat ‘m?”. Dit is waar de stad eigenlijk om draait en van leeft. Het centrum is als het ware om de imposante kathedraal gebouwd. De vroeg-gotische kathedraal behoort tot één van de beroemdste kathedralen van Frankrijk, en dat is te merken. De toeristen die er zijn, vind je hier. Mocht je in Chartres verblijven, bezoek dan vooral de kathedraal ook van binnen.

Vakantie, France, roadtrip, Frankrijk, Chartres, stad, citytrip, middeleeuwen, bijzonder, pittoresk, Parijs, Kathedraal, Cathedrale, Notre-Dame, Chartres

De kathedraal is gebouwd tussen 1194 en 1220, hoe hebben ze het destijds voor elkaar gekregen zal je je afvragen. Naast de indrukwekkende grootte, bestaat de kathedraal uit veel details en kunstwerken. Wat opvalt zijn de vele glas in loodramen (176 in totaal!). Deze zijn gebrandschilderd wat een bijzonder effect heeft op de gotische kerk.

De kathedraal is iedere dag open, maar gesloten op zondagochtend en tijdens kerkdiensten. Tussen de middag kan het ook zijn dat de kerk is gesloten. Plan je je bezoek tussen eind april en half oktober? Dan kan je iedere avond het Chartres en Lumiere bewonderen. Een lichtfestival op de voorkant van deze bijzondere kathedraal. Ook kun je bovenin de toren klimmen met een uitzicht over de stad. Helaas was dit voor ons niet mogelijk door…ja, Corona. Check voor de zekerheid de openingstijden en maatregelen op Cathedrale-chartres.org.

Voor het eerst naar Frankrijk? Lees dan eerst De 9 dingen die je wilt weten als je naar Frankrijk gaat

Tuinen en parken

Heb je onze blog met tips over Frankrijk al gelezen? Hier vertellen je over de bakkerijen waar je heerlijke stokbroden en broodjes kan halen. Koop een lekker stuk kaas in de winkel en eet dit in alles rust op in één van de parken in Chartres. We hebben een aantal parken op een rijtje gezet voor je.

Achter de kathedraal vind je een mooie tuin waar je in alle rust kan genieten van het uitzicht. De tuin is niet te missen zodra je achter de grote kathedraal bent, anders kun je het altijd nog vinden onder de naam Jardins de l’Évêché. Deze mooie spot weten meer mensen te vinden, je zal dan ook niet de enige zijn. No worries druk zal het niet zijn. Een stukje verderop vind je Jardin d’horticulture, een tuin met 1.7 ha aan flora en fauna, waar je voor nog meer rust terecht kunt. Of loop langs het water richting Parc des Bords de L’Eure en geniet onderweg van alle bijzondere uitzichten.

Alsof je je in de middeleeuwen waant

Ben je gek op foto’s maken? Of wil je gewoon genieten van een bijzondere omgeving? Maak dan een mooie wandeling door de stad en ga dan met name uit het centrum en achter het kathedraal langs. Geniet van het uitzicht van bovenaf, chill in het park of loop alvast verder naar beneden naar de rivier L’Eure. Langs de rivier vind je een aantal idyllische bruggetjes.

Loop van de ene brug naar de ander om zo weer naar het centrum te gaan. Onderweg loop je door allerlei mooie straten, de een nog meer bijzonder dan de ander. Zoals hieronder, één van de stijlste straten ever!

Maisson Picassiette

Ook wel het huis van de duizend stukken genoemd. Vanaf 1930 werd dit huis gebouwd door de heer Raymond Isidore, bestemd als gewoon woonhuis. In de omgeving kreeg hij daardoor al snel de bijnaam Picassiete, wat bordendief betekent. Die bijnaam had hij te danken aan alle scherven die hij verzamelde. Hij kwam op het idee om die scherven te gebruiken als mozaïeken om zijn huis volledig mee te versieren. Hij begon binnen, werkte langzaam aan naar de buitenkant en nam ook de complete tuin en alle andere open plekken mee. In 1962 was het complete huis inclusief tuin versiert en hiermee was zijn meesterwerk klaar. Lang heeft hij er helaas niet van kunnen genieten, want in 1964 kwam Raymond Isidore te overlijden. Het huis is nog steeds te bewonderen en geld als toeristische attractie in Chartres.

Les Freques de Bel Air

Wanneer je bent uitgekeken op de kathedraal of de middeleeuwse straatjes, dan is het tijd om verder buiten het centrum te gaan. Waar je onder andere Les Fresques de Bel Air vindt. Een zeer kunstrijk gebied waar de huizen en appartementen zijn versierd is met streetart. Door de streetart straalt het gebied vrolijkheid op en ziet het er gezellig uit. Wandel, fiets of rijdt door de straten met de camera gereed om foto’s te maken. Volgens Tripadvisor is dit namelijk de nummer 9 van de 28 dingen om te doen in Chartres.

Trek je verder naar het zuiden? Dan wil je ook Biarritz bezoeken: 9 dingen die je gezien/gedaan wilt hebben in Biarritz

Château de Maintenon

Ongeveer een half uurtje rijden vanaf Chartres vind je de plek Maintenon. Hier wil je heen voor het indrukwekkende Château de Maintenon, een mooi kasteel middenin de stad. Het kasteel kan je van binnen en buiten bewonderen, een uur tot twee uur krijg je gemakkelijk om. Tip: je kunt je auto gratis parkeren in het centrum, mits je een blauwe kaart hebt en max. 2 uren verblijft (of de blauwe kaart weer verlengt…).

Vakantie, France, roadtrip, Frankrijk, Chartres, stad, citytrip, middeleeuwen, bijzonder, pittoresk, Parijs, Kathedraal, Cathedrale, Notre-Dame, Chartres, Maintenon, Kasteel

Vanaf het begin van de bouw, in de 13e eeuw, behoorde het kasteel tot de familielijn van Aumery. In 1509 werd het kasteel echter verkocht aan een zakenman, die bekend stond als penningmeester voor Charles VIII, Louuis XII en François I. Hij zorgde ervoor dat het middeleeuwse fort werd omgevormd tot een elegant landhuis.

Het kasteel bleef in de familie tot de 17e eeuw, maar door financiële omstandigheden werd besloten om het kasteel in 1674 te verkopen. Het werd uiteindelijk verkocht aan Françoise d’Aubigné, beter bekend als Madame de Maintenon. Zij maakte enkele aanpassingen, maar had geen kinderen om het na te laten. Ze besloot haar nichtje Françoise Amable en haar man Adrien Maurice de Noailles het complete landgoed als bruidsschat te geven.

Vakantie, France, roadtrip, Frankrijk, Chartres, stad, citytrip, middeleeuwen, bijzonder, pittoresk, Parijs, Kathedraal, Cathedrale, Notre-Dame, Chartres, Maintenon, Kasteel

In de 19e eeuw werd het gemoderniseerd door flinke restauratiewerken uit te voeren. Helaas is tijdens de Tweede Wereldoorlog het kasteel zwaar beschadigd. De familie besloot om het kasteel te wijdden aan de ontwikkeling ervan en als toeristische attractie. Laat je verbazen van het leven tussen de 13e en 20e eeuw en hoe de mensen er leefden, tijdens je bezoek aan het kasteel.

Aqueduc de Maintenon

Als je het kasteel van Maintenon bezoekt is het Aquaduc de Maintenon niet te missen. Het aquaduct loopt dwars door de achtertuin van het kasteel, dat een bijzonder effect geeft. Het aquaduct zit bij de entreekaart van het kasteel in. Kosten? Tussen de €6 en €10 per persoon. Wat je er voor terug krijgt is het meer dan waard!

Het aquaduct werd gebouwd om water van de Eure naar de tuinen van Versailles te brengen, een afstand van maar liefst 80 kilometer! Onderweg richting het aquaduct kom je informatie tegen over de bouwplannen van toen, wat het nog indrukwekkender maakt om te zien. Lees over de ideeën, het doel en de bouwstructuren terwijl je steeds dichterbij komt.

Ben jij ooit in Frankrijk op vakantie geweest? Wat was jouw favoriete bestemming? We zijn benieuwd! 🙂

Geef een reactie